DAVA DOSYASI

Davanın Görüldüğü MahkemeSamsun 2. Ağır Ceza Mahkemesi

Dava Tarihi22.01.1981

Nihai Karar Tarihi06.07.1983

İhlale Dair Yargılananlar Aydın, Mustafa; Banbal, Orhan; Hayırlı, İzzet; Yarımbaş, Cesarettin; Yenice, Altan; İyli, Ahmet

Gözaltı YeriSamsun Emniyet Müdürlüğü

Dosya Tanımı1957 doğumlu Hakkı Tarık Nur ve 1961 doğumlu Engin Yetimoğlu 22 Mart ve 23 Mart 1980 tarihinde birer gün ara ile siyasi bir öldürme olayına karıştıkları iddiası ile Samsun Emniyet Müdürlüğü görevlilerince gözaltına alındılar ve Samsun Emniyet Müdürlüğüne götürüldüler. Gözaltı süresi sonunda Emniyet görevlileri tarafından hazırlanan ifade tutanakları kendilerine işkence sonucu imzalattırıldı. İsnad edilen suçtan dolayı tutuklandılar. Tutuklandıktan sonra Cumhuriyet Savcılığına gözaltında işkence gördükleri beyanı ile suç duyurusunda bulundular. Samsun Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlatılan soruşturma neticesinde 16.01.1981 tarihli iddianame ile Samsun Emniyet Müdürlüğü'nde görevli polisler; Ahmet İyli, İzzet Hayırlı, Mustafa Aydın, Orhan Banbal, Altan Yenice ve Cesarettin Yarımbaş haklarında işkence yapmak suçundan cezalandırılmaları istemi ile dava açıldı. Yargılama sonunda Mahkeme tarafından söz konusu işkencenin yapıldığı ancak eylemin sanıklar tarafından yapıldığına dair mahkumiyete yeter kanıt elde edilemediği gerekçesiyle tüm sanıkların beraatine karar verildi.

Sayfa Sayısı42

Mekan KapsamıErzincan Sıkıyönetim Komutanlığı 2 No'lu Askeri Mahkemesi, Samsun 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Samsun Emniyet Müdürlüğü

Spesifik OlguHakkı Tarık Nur ve Engin Yetimoğlu, adam öldürme suçundan yargılandıkları dosyadan 15 ay 20 gün tutuklu kaldıktan sonra beraat ettiler.

Uzun ÖzetUzun özet için tıklayınız

Dava DosyasıDava Dosyası için tıklayınız

Alıntı[Dijital Belge] Tarihsel Adalet için Bellek Müzesi, Dava Dosyaları Koleksiyonu, Hakkı Tarık Nur ve Engin Yetimoğlu, Uzun Özet, ss., [Erişim Tarihi] [URL][Dijital Belge] Tarihsel Adalet için Bellek Müzesi, Dava Dosyaları Koleksiyonu, Hakkı Tarık Nur ve Engin Yetimoğlu, Dosya, ss., [Erişim Tarihi] [URL]

İlişkili Dava Dosyası Ögeleri